Multimedia

Kto przegląda

W tej chwili stronę przegląda 0 użytkowników i 23 gości.

Polska: Kryzys uderza w pracowników gastronomii

Bezrobocie

Dziesiątki tysięcy pracowników gastronomii straciło pracę. Większości z nich, która pracowała na czarno albo na umowach śmieciowych, nie przysługuje pomoc z Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych. Państwo natomiast ignoruje pracowników, skupia się jedynie na pomocy kapitalistom.

Stowarzyszenie STOP Nieuczciwym Pracodawcom otrzymuje coraz więcej informacji o zwolnionych pracownikach, którym często nie wypłacano zaległych wynagrodzeń.

Takich wiadomości jest dużo i mają one zwykle bardzo dramatyczny ton. Pracownicy dowiadywali się w weekend telefonicznie, że kawiarnie w których pracują zostają zamknięte czasowo lub nawet na stałe. Podobna sytuacja ma miejsce w restauracjach. Dostajemy sygnały na bieżąco od pracowników, że w niektórych lokalach jest poważny problem z wypłatą wynagrodzenia lub jest ono płacone w ratach. Obawiamy się, że drugi lockdown gastronomii sprawi, że szereg pracowników zostanie bez pieniędzy – mówi Małgorzata Marczulewska, prezes Stowarzyszenia STOP Nieuczciwym Pracodawcom, w rozmowie z portalem „Strajk.pl”.

Tradycyjnie zanim skierujemy sprawę do prawników to konsultujemy się z przedsiębiorcą, pytamy o powody w opóźnieniu wypłaty wynagrodzenia. To są naprawdę przykre sytuacje i wielu właścicieli przyznaje, że po prostu nie ma z czego płacić. Staramy się dojść do porozumienia drogą polubowną – dodaje Marczulewska.

Najczęściej piszą do nas osoby z obsługi restauracji, które straciły pracę w momencie kiedy okazało się, że restauracje muszą się zamknąć w trybie z dnia na dzień. To właśnie tutaj pojawiało się najwięcej pytań, jak odzyskać pieniądze od pracodawcy, gdy miał już opóźnienia, a teraz jeszcze nas zwolnił lub zawiesił działalność – mówi Marczulewska.

Społeczność

rot front